Image
Top
Navigation

Freek van der HoeveFreek van der Hoeve werd op donderdag 13 december in 1984 geboren in Wageningen. Zijn jeugd bracht hij samen met zijn ouders en broer door in Wageningen. Hij ging in Ede naar de middelbare school. Freek rondde in 2004 zijn vwo af aan de oecumenische scholengemeenschap het Marnix College. Na het behalen van zijn diploma verliet Freek het ouderlijk huis om zich te vestigen in Utrecht.

Schilderkunst

Na zijn studie focuste Freek van der Hoeve zich volledig op de schilderkunst. Vroeger had hij al een zeefdruk van Clemens Briels en werd hij geïnspireerd door kunstenaars als Van Gogh en Picasso. In de periode na zijn studie ging Freek volledig op in het schilderen, experimenteerde veel en leerde zichzelf zijn huidige stijl aan. Freek is een echte autodidact, maar heeft toch eenmaal beroep gedaan op een schildercursus van het Atelier van Elmer Wees.  In deze cursus ging je als groep aan de slag, maar werkte je ieder aan een eigen project. In deze cursus heeft Freek belangrijke schildertechnieken geleerd en de mogelijkheid gekregen om zijn eigen stijl verder te ontwikkelen.

Freek van der Hoeve’s stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren. Zo tovert hij afbeeldingen van personen om tot kleurrijke, bijna abstracte representaties van de wereld om hem heen. Freek haalt zijn inspiratie uit zijn omgeving en schildert naast personen ook vaak landschappen en gebouwen. Met zijn kleurrijke interpretatie van zijn omgeving zet hij de werkelijkheid naar zijn hand en komt hij tot kleurrijke pronkstukken. Niet alleen Picasso, maar ook Van Gogh is belangrijk voor de stijl van Freek, vanwege zijn krachtige kleurgebruik. Dit is iets waar Freek ook mee experimenteert in zijn abstracte werken. Dit past goed bij hem; Freek heeft een extravagante persoonlijkheid. Naast de kleuren is Freek ook groot fan van abstracte vormen die in het werk van Picasso ook veel terug komen. Deze vormen zijn ook goed te zien in de kleurrijke portretten die Freek maakt.

De afgelopen jaren heeft Freek van der Hoeve vele werken gemaakt waar hij erg trots op is. Portretten, landschappen, stillevens, experimenteel en dieren zijn de voornaamste onderwerpen waar Freek mee werkt. Sinds 2014 zijn zijn laatste doeken sterk in prijs gestegen en is de vraag alleen maar toegenomen. Voor nu is het belangrijk om vooral doeken te maken die hij zelf mooi vindt en te blijven genieten van het schilderen. Afhankelijk van het soort werk en inspiratie duurt het maken van een schilderij van een dag tot 2 weken. Freek heeft het stadsleven achter zich gelaten en woont in Oud Zuilen, een dorpje vlakbij Utrecht, met zijn vrouw Bo.

Bron: MensenAchterHetNieuws.nl